Upiór w Operze Dodano: 2007-02-04 16:49
Witam witam! Chciałabym poruszyć temat jednego z mych ulubionych filmów, mianowicie ,,Upiora w Operze". Czytałam powieść oraz oglądałam film wiele razy...(w różnych wersjach). A co wy myślicie o tym filmie i która wersja podoba się wam najbardziej? :twisted:
. .
Dodano: 2007-02-13 21:18
W skali od jednego do 10 oceniam ten film na 5 (piszę o najświeższej wesji kinowej, jako że wcześniejszych odsłon "Upiora w operze" nie dane mi było oglądać). Duży plus tego filmu to jego strona wizualna - scenografia i kostiumy były dopracowane po mistrzowsku, gorzej wypadła gra aktorska i muzyka. Z tego co pamiętam film był adaptacją musicalu A.Lloyda Webera - i jako taka zachował zbytnią bliskośc z pierwowzorem. Muszę przyznać że raziła mnie przesadna teatralna gestykulacja bohaterów i patetyczno-wzniosłe wypowiadanie kwestii. Dużym zaskoczeniem była muzyka - klasyczne kompozycje spłaszczone brzmieniem automatycznej perkusji. Takiego zabiegu z pewnością w tym filmie nie oczekiwałam
Jeśli chodzi o powieść - muszę przyznać że na tle takich sztandarowych przedsatwicieli gatunku jak Dracula czy Frankenstein wypada gorzej, jest natomiast na tyle poczciwym czytadłem że raczej nie zostanie przez miłośników powiesci grozy zapomniana.
Dodano: 2008-02-20 16:49
Czarnobiała werjsa była ciekawa, ta z 2004... jedyny musical na którym nie usnąłem, no cóż... mogło być odrobinę lepsze